Настройки на интерпретатор

 1. Имам следния въпрос. В документацията четох, че променливата PYTHONSTARTUP може да сочи към файл с команди на python и те ще се изпълняват всеки път, когато пуснем интерпретатора в интерактивен режим. Къде трябва да си я дефинирам тази променлива ( в .bashrc не дава ефект :D ) ? И за всички версии на python ли ще работи или само за тази, към която сочи символния линк /usr/bin/python ? Като цяло малко повече инфо за често използвани променливи на средата ще е добре :).

 2. Това не е много по темата, ама да не отварям нова за един пост. Понеже много ще ни се карате за PEP8, реших да споделя настройките на vim, които аз ползвам за удобство. Това са последните няколко реда от $HOME/.vimrc

  set expandtab
  set textwidth=80
  set tabstop=4
  set softtabstop=4
  set shiftwidth=4
  set autoindent
  set backspace=indent,eol,start
  set smarttab
  set smartindent
  
 3. Най-сетне един vim-аджия. Бих ти дал точка, ако имах обективна причина :D

  Освен подобни настройки аз използвам плъгина python-mode. На лекцията за автоматизирани тестове ви показах за автоматичната си проверка за pep8, която съм подкарал с този плъгин. Освен това има благинки като адекватен completion, достъп до документацията на неща от стандартната библиотека, улеснен refactoring и прочее.

  Пробвай го.

 4. Въпрос. Има ли plugin за vim, който да показва документация ? Искам като напииша "someobject." и като видя всички възможни атрибути, да се показва и съответната документация за тях. Това го има при повечето IDE-та, но не мога да намеря plugin за vim. Поне за python и django ще ми е нужно :)

  Edit: Май това e най-доброто, кеото намирам. Ако имате по-добри идеи, ще се радвам да споделите :).

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.