За отговорностите и още нещо

 1. Здравейте,

  Тази тема е обръщение към преподавателите и отговорния екип като цяло в курса. Искам да изкажа дълбокото си разочарование от начина, по който се води курса. В първата лекция споменахте как ще гледате да имаме към 10 домашни. Резултатът до момента - 3 домашни, 1 предизвикателство, от които само 1 домашно е проверено. Това за мен е безотговорност. Нормално е да нямате време да проверите домашните, все пак и вие сте хора, но тогава защо сте се наели да преподавате, поели сте отговорност, което очевидно няма последствия. Аз също нямам свободно време да отделям за някаква преподавателска/асистентска дейност, затова и не съм поел тази отговорност. Все пак мисля, че студентите заслужават по-сериозно отношение. Значи ние можем да намерим време да си научим, да си напишем домашните и да ги предадем в срок, а вие не можете да ги проверите вече няколко седмици... Ами несериозно е...

  Искам да коментирам и отношението ви по въпроса с условията на задачите. Личното ми мнение, че особено последното домашно имаше доста неясноти по условието, което си личи и от бройката на въпросите, които бяха постнати във форума. Но вместо да се извините, да отговорите на всички въпроси и да поправите условията, вие пожълтихте няколко поста, неяснотите останаха, и това беше. Предпочетохте да пишете в темата за Витоша.

  Също, когато се обсъждаше премахването на жълтите постове и изобщо каква е тяхната цел, какъв да бъде критерият, по който ще се пожълтяват, вие решихте да пренебрегнете всичко това, пишейки в темата за Витоша. Виждам, че има жълти постове и в темата за Витоша... Изобщо каква е идеята на жълтите постове???

  Изключително много искам да засегна темата за тестовете. Извинявайте, ама 7/50 въпроса да бъдат за римляните, испанската инквизиция и ненатоварената лястовица, за мен е безобразие. Ок, може би нямам достатъчно добро чувство за хумор...В началната лекция казахте, че ще ни учите на "Програмиране" и "Пайтън" - е, къде е "програмирането", къде е "пайтъна" в тия въпроси?!

  А какво стана с твърдението "Ще гледаме да проверяваме поне част от решенията преди крайния срок, за да можем да ви дадем обратна връзка."?? Резултатът от третото домашно - нито един коментар, дори и на първите решения.

  В заключение ще кажа, че не искам да ви засрамя или нещо подобно. Идеята е да си вземете поука и да почнете да поемате отговорност. Защото студентите във ФМИ заслужават повече. Някои студенти казват - "Курсът за Пайтън е един от най-добрите курсове във ФМИ.". Ами не е. Или поне вече не е. Защото ако е, тогава не искам да се сещам за останалите курсове...

  П.С. Очаквам някои типажи да почнат да пишат как не е моя работа да говоря такива работи, очаквайки някоя и друга пожълтена точка. Не желая да коментирате постът ми, но поне да не бъда пренебрегнат за сметка на Витоша. Аз няма да коментирам повече тук, каквото имах го казах.

 2. Искам да кажа, че абсолютно подкрепям Марто във всеки ред, който е написал. Това се е превърнало в някаква пародия на курс. Ако това е смисъла на ФМИ и курса по Python, съжалявам че съм го записал.

 3. Здравейте. Снощи говорихме защо се бави проверката за домашните. Приеми го така: технически причини са. Ще имате въпросните 10 домашни до края на семестъра, ще си имате и точките. Всяка година сме имали случаи на това тези проверки да закъсняват, не е от мързел ;)

  Жълтите постове са поощрение от наша страна. Ако някоя публикация е полезна - тя бива поощрена. Считам, че организирането на извън-учебни занятия е полезно и наградих това. Не осъзнавам драмата около тези "жълти постове". Чувствай се свободен да обясниш, как точно тези жълти постове пречат на каквото/който и да е.

  Относно Monty Python. Това шоу е част от Python културата и още на нулевата лекция ви казахме, че ще има въпроси за него в теста. Т.е. това е информация, която имахте преди началото на курса. При 50 въпроса, тези 7 не са ти критични за крайната оценка, но дори да бяха - това е ок, предупредени сте: това е част от културата на Python communitity-то.

  На колко от предадените от теб домашни не си получил обратна връзка? Едно от три? Да, казахме, че ще направим каквото можем, за да ги проверяваме, очевидно този уикенд не сме успяли. Грешката си е наша и си заслужаваме целия хейт.

  Стремим се да правим този курс колкото сме може по-добър и да го разнообразяваме. Очевидно допускаме грешки и е напълно в реда на нещата да ни храните за това. След всяка лекция изрично ви поощряваме да идвате и да ни давате обратна връзка. Ако нещо не ви харесва - казвайте си.

  Все пак смятам, че заключението и на двама ви е крайно. Да обобщим: Жълтите постове, ходенето из Витоша и наличието на Monty Python превръщат курса в пародия?

 4. Не, аз не смятам че го превръщат в пародия. Неслучайно фирмите имат събитие наречено тиймбилдинг. Това с Витоша е най-общо казано тиймбилдинг на курса и аз напълно подкрепям това. За домашните, аз също се дразня толкова време вече да няма резултати ... защото мнението ми е, че имаме 1 седмица срок за домашно горе-долу, което е абсолютно достатъчно време да се напишат и добри тестове за това. Относно техническите причини и таймаутването ... ами като има подобни домашни, мисля че е редно да се проверят останалите, хората да си получат точките и фийдбека, а тези с кофтите домашни да бъдат на заден план :) Колкото до това за monty python ... ами аз в началото на курса се сопнах, когато разбрах че ще има подобно нещо и няма значение дали ми харесва или не ... бях предупреден, както вие също ... така че ако не сте отговорили правилно на тези въпроси и скърбите заради това си е лично ваш проблем, защото знаехте че ще ги има ;)

  Ако ви харесва при Бъчваров повече ходете си при него ... Няма друг курс във ФМИ (Заедно с PHP) от който да съм придобил повече познания .. може би единствено по Анализ, Алгебра и Дискретни структури в 1-курс бих ги сложил наравно с Python. Но те далеч не са програмирания. Водят го по брилянтен начин, отговарят на въпросите на всеки ... аз приказвам прекалено много и досаждам с това, но всеки път когато съм попитал някой от екипа нещо съм си получавал отговора, независимо дали им досаждам или не ... Това че 1 път не са ви писали коментар на домашнете пък какво да го коментирам ... УЖАС. Страшната трагедия ... винаги ли ще разчиташ на някой да ти оценява грешките :?

  Вземете се стегнете момчета. Приличате ми на разглезени девойки с това мрънкане ;)

 5. Сори, ама Монти Пайтън съкс. Не мога да изтрая и 10 минути да го гледам това безумие, а съм изгледал едно 40% от филмите в http://www.badmovies.org/ ! Мега морга е. Особено шегите за инквизицията! И да, несериозно е да слагате въпроси за филм в тест!

 6. Теста си беше много забавен :laughing:, а и се съмнявам някой да ви намали оценките, защото сте сгрешили на някой от въпросите за испанската инквизиция и не виждам нищо лошо в разходките на Витоша. Айде стига глупости, много "сериозни" се оказахте.

 7. Мартине бих казала, че доста преувеличаваш в критиките си. Хората не са казвали, че са перфектни, не са те молили да им записваш курса, даже май убеждаваха да го отпишем още в първата лекция, в която oсвен това споменаха, че целта им е да дадат 10 домашни, обаче това до сега не винаги им се получава много успешно - не са обещавали, че ще бъдат 10, просто казаха към какво се стремят. Относно времето, според теб да си подготвят презентациите, да дойдат да си изнесат лекциите и да отговорят на всеки въпрос, който им се зададе не е ли доста отделено време? Освен това няколко седмици непроверено домашно май не ми е чак такъв проблем на фона на няколко месеца при някой асистент по анализ, например, но това е друга тема. Ти какво предпочиташ курса в състоянието, в което е в момента или никакъв курс? Аз хиляда пъти предпочитам сегашния вариант, предполагам и повечето от останалите. Не казвам, че са безгрешни естествено :) ама трябва да им дадеш малко кредит за старанието.

  Всички ни издразни, че нямаше навременни отговори на въпросите във форума, ама в крайна сметка, дали са ни тестове, големи дечица сме - трябва да започнем да се оправяме без да ни поясняват всяко изречение. А жълтите постове до колкото разбрах са постове, с които са съгласни и така показват на другите, че може да им се вярва ... и тук съм съгласна, че вероятно трябваше да се изясни това (:. За инквизицията също ти го казаха на първата лекция още - на теста има въпроси от Monty Python, името на езика идва от там, това е голяма част от python културата... бла - бла - бла... И мен не ме кефи особено, ама не можеш да кажеш, че не си предупреден или нещо такова.

  А твърдението "Ще гледаме да проверяваме поне част от решенията преди крайния срок, за да можем да ви дадем обратна връзка." е много различно от "Обещаваме да проверяваме всички решения преди крайния срок, за да ви даваме обратна връзка.". То предполага, че не винаги ще успяват, толкова ли не можеш да приемеш, че хората си имат и други ангажименти (да не говоря, че няма да са тук уикенда също го споменаха на лекция... не знам какво си очаквал).

  И сега моля те, кажи ми по-добрите курсове от пайтън, че да взема да ги запиша,ще е баси кефа да ходиш на тях явно. П.С. Определено е твоя работа да говориш такива неща, но тонът с който ги говориш ми се струва неподходящ. Освен това какъв по дяволите ти е проблема с темата за Витоша, та я споменаваш три пъти? А твърдението няма да коментирам повече - е не смяташ ли, че трябва да стане някакъв тип дискусия, а не да си излееш хейта и никой да не може нищо да ти каже, щото ще го набедиш, че си прости пожълтяването на поста?

 8. Не бих обобщил коментара на Марто като:

  Жълтите постове, ходенето из Витоша и наличието на Monty Python превръщат курса в пародия?

  И на мен ми бе странно да се пише в тема, която не е свързана пряко с курса, и да се пропускат отговори в други теми - напишете, че има технически проблеми, изяснете неяснотите и готово.

  P.S. Това, че сме предопредени за Monty Python, пречи ли да се изкаже мнение?

 9. Да, за жалост има доста хора които го доказват това, че са повече разглезените момченца. Колкото до това какво храня ... когато аз допускам грешки, логично ... хранят ме. Когато аз искам да храня някой, логично ... храня го. Теб досега не съм те нахранил, за да ми се сопваш така, но ако държиш ... на мен не ми е проблем ... ще те нахраня и теб и тогава поне ще има за какво да мрънкаш ;)

 10. Просто исках да кажа, че и по други предмети се бавят контролните и домашните, а по някои от тях далеч повече от две седмици.

  @Николай: Темите свързани с курса не мисля, че са ги пропускали, по - скоро са решили да не преповтарят нечие мнение, а да го бележат като правилно... не виждам проблема в това. В момента, в който ги попитахме за домашните, изясниха проблема, не мислиш ли?

  По същата логика, не пречи аз да изкажа моето мнение, че след като сме предУпредени, думата безобразие е прекалено крайна.

 11. Критиката - с основание, но силно преувеличена. Не виждам с какво точно може да се оплачете от липса на коректност. Най-малкото, че имаш възможност да си изразиш мнението така, е едно голямо предимство. Курса е отворен - дискусии, код и т.н. Да, това не е перфектния курс, но къде другаде може да обменяш толкова бързо и лесно информация, къде другаде имаш 7-8 домашни, предизвикателтва, адекватна схема на оценяване, мотивация ( чрез поощтряване на допълнителната работа ), така нареченото "тиймбилдване". Има още какво да се желае, но на фона на цялото ни образование, курса е много добър. В крайна сметка никой няма да дойде и да ни го налее в главата, учи се самостоятелно ( дори и в програмата на курса е предвидено така ), а лекциите, форумите и сайта са за точно такива дискусии и обмяна на опит :).

 12. "тиймбилдването" е на второ място след вършенето на работа, където и да идеш. И да, проверката на домашните и т.н, трябва да е приоритетна пред това да се организира ходене по Витоша. И да, било голяма част от културата и т.н. на езика е пълен булшит аргумент. Това че някой го кефи даден сериал (който за протокола е мега зле), къде го намесваш в обучението по нещо? Ако седна и изгледам тъпия Монти Пайтън (което няма да се случи), няма да стане по-добър на Пайтън. И да, comic relief въпросите са забавни, но да е един, не 7! И стига тоя атитюд "радвайте се на това което имате в момента" и "наведена глава сабя не я сече". Щом на някой му се занимава и има време да изказва критика и да прави нещо по въпроса, къв е проблема?

 13. Аз пък искам да поздравя организаторите за перфектно свършената работа до момента. Вярвам, че си е тяхна работа как да организират курса и да преценят дали всяка неделя ще проверяват домашни, ще си правят запой или ще организират някакво събиране на Витоша (като на това му се вика networking). :) Всичко е въпрос на формат и не мисля, че някой е ощетен от теста.

 14. Въпреки, че не участвам във воденето на Python, имам известен опит от други курсове и мога да кажа следното:

  За да се постигнат поставените от курса цели, на един преподавател са му необходими поне два цели работни дни на седмица. Това е абсолютният минимум. Сами може да си представите какво натоварване е. Всички лектори работят някъде на пълен работен ден като минимум, обикновено имат и други ангажименти. Това е причината да имат толкова опит, който да искат да споделят с вас.

  От друга страна, Мартин има право за отговорността, поета от преподавателите. Имат право и другите хора, които споделят недоволството си тук.

  Въпреки недостатъците им, от курсове като този по Python във ФМИ има голяма полза. Като преподавател, си задавам следния въпрос — мога ли да отделям това епично количество време, за да съм в състояние да изпълня изцяло обещанията към студентите, или само ми се иска да вярвам, че ще мога, въпреки, че знам, че няма да стане?

  И в крайна сметка, всичко опира до следния избор:

  1. Искам да има перфектния курс, без неизпълнени обещания и ангажименти
  2. Искам да има някакъв курс, от който ще има ползи, но ще има и неизпълнени обещания
  3. Не искам да има курс, ако има вероятност да не мога да изпълня някои обещания

  Простата сметка показва, че 1. е невъзможно с текущия човешки капацитет, участващ във воденето на курса. Точка 3. е крайна и според нас би довела до повече загуби, отколкото ползи. Следователно, като преподаватели, обикновено избираме точка 2. и се мъчим, въпреки множеството си ангажименти, въпреки че правим цялото това нещо изцяло на доброволни начала, да се доближим максимално към точка 1.

  Емоциите настрана, Мартин проявява инцициатива и ангажираност, пишейки по темата. Моят чисто прагматичен съвет към вас, особено към Мартин, е следният — ако искате по-добър курс, включете се активно във воденето му. Никой няма да ви откаже, ако искате вие да напишете задача, предизвикателство, да водите лекция на някаква тема, или пък направо да преминете изцяло в преподавателския екип за следващото издание на курса.

  За всички курсове, които водим, оценката е формалност, която не е пряко свързана с натрупаните от вас точки. Целта на курсовете е да се запалите, да научите нещо. Важни са усилията, които ще положите, ангажиментът, който ще покажете, инициативата, която ще проявите. Ако се присъедините към the dark side и започнете да ни помагате за водене на курса, ще си получите оценката, вярвайте, а като бонус, ще получите страшно много опит, знания и удовлетворение.

  Хора ни трябват, вратите са отворени за всеки желаещ, заповадайте!

 15. Добър ден..

  До колкото знам курса има 5 броя преподаватели (убийте ме ако бъркам). Защо във форума виждам единствено активност от страна на Кирил?

  Добре е да не приемате коментара като защита за Кирил, не е..

  Няма проблем..

 16. @Георги, активността във форума е една страшно малка част от времето, което всеки един от нас отделя. По нея не можеш да си правиш изводи. Нека не се забиваме в такива дребнави теми.

  @Симо, проблемът е, че ако решиш да се захващаш с това желанието не стига. Определено е, от значение, но наистина трябва да имаш готовността да отделяш страшно много време и поне едно пренареждане на приоритетите. Иначе: похвално.

 17. Аз свободно време общо взето намирам, проблемът е, че е само вечер ... т.е. аз работя, няма проблем да отсъствам понякога, но и все пак още уча ... Този семестър имам 12 предмета, които трябва да взема ... ест няма да ги взема всички така че и септември ще ми е интересно. Освен това съм и член на Факултетен студентски съвет (дори председател на Комисията по качество и контрол на образованието) и там също имам някой ангажименти ... но въпреки това имам свободно време вечер, и определено имам желание да го оползотворявам със смислени неща, а не с "Женени с деца", "Къртицата" или "Гласът на България" ;)

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.